Türkiyenin En Kapsamlı Sağlık Forumu
merhaba sayın ziyaretçimiz

forumumuzdan daha etkili şekilde faydalanmak için lütfen 1 dk sürecek olan kayıt işlemini gerçekleştiriniz. esaglik.tr.cx in faydalı olması dilekleriyle iyi forumlar dileriz

Türkiyenin En Kapsamlı Sağlık Forumu

Hastalıklar ve tanımları saglıklı yaşam tiyoları şifalı bitkiler
 
AnasayfaAramaKayıt OlGiriş yap

 

 İshal Hastalığı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 108
Kayıt tarihi : 05/05/09

İshal Hastalığı Empty
MesajKonu: İshal Hastalığı   İshal Hastalığı EmptyÇarş. Mayıs 06, 2009 10:47 pm

Yaz ishaline neden olan mikroplar, bakteriler, virüsler ve protozoon dediğimiz parazitlerdir. Doğada özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishale neden olan mikroplar bulunur. Bunlar kanalizasyon karışan durgun sular, ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında uzun süre canlı kalarak çoğalabilirler. Bu mikroplu suların içilmesi ve bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle kişi mikrobu alır...

İshal olan bireyler de dışkılarıyla çevreye bulaştırırlar. Dışkıyla bulaşmış ellerin ağıza götürülmesiyle de ishal gelişebilir.

İshal, dışkılama sayısının artarak dışkı niteliğinin değişmesi olarak tanımlanır. İnce bağırsak hastalığı tarzında ishallerde dışkının miktarı ve sıvı içeriği fazla olur. Kalın bağırsak hastalığında ise az olur.

Sıvı içeriği fazla olanlarda parazitlerden sıklıkla giardia etken olabilir. Kolera bakterisi ise pirinç suyu görüntüsünde, ciddi sıvı elektrolit kaybıyla giden ishale neden olur. Tifo ve tifo benzeri tablolara neden olan Salmonella bakterileri, yüksek ateşle ve genel durum bozukluğuyla seyreder.

Kalın bağısak hastalığıyla giden ishallerde dışkı iltihaplı, sümüksü görünümde ve kanlı olur. Bu tabloya dizanteri denir. Bakterilerden Shigella bakteriyel dizanteri, protezoonlardan amip buna yol açar.

Üst solunum yolu infeksiyonu ve beraberinde ishal yapabilen virüsler de sıklıkla görülür.

YETİŞKİNLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN İSHALLERDE YAPILMASI GEREKEN İLK MÜDAHALELER

İshale bağlı gelişen sıvı ve tuz kaybı oldukça önem taşır. Bu nedenle bu kaybın derecesi belirlenip, az oranda ise ağız yoluyla, şiddetli oranda ise damardan yerine konması gerekir.

Ev ortamında da hazırlanabilen; 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konarak karıştırılır. Her ishal sonrası mutlaka olmak üzere hastaya içebildiği kadar sık aralarla içirilir.

İSHAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Sıvı ve tuz kaybının fazla olmadığı ishallerde, hastalar hastaneye yatırılmadan uygun diyetle ayakta tedavi edilir. Dizanteri vakaları, kolera ve fazla su/tuz kaybı hastaneye yatış gerektirir. Antimikrobiyal tedavi gereken bakteriyel ve protozoal ishallerinde uygun tedavi başlanır.

İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla, ishal diyeti uygulanır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://esaglikolsun.eniyiforum.net
 
İshal Hastalığı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Türkiyenin En Kapsamlı Sağlık Forumu :: BELLİ BAŞLI HASTALIKLAR :: ENFEKSİYON :: İshal-
Buraya geçin: